Cele mai recente 3 Memorandumuri au fost semnate intr-un interval de 1 luna, cu Malta, Ungaria si Grecia. Pana acum, 11 din cele 15 state beneficiare au semnat Memorandumurile de intelegere pentru EEA – Norway Grants 2009-14. Romania este una dintre cele 4 tari ramase inca pe to-do list. Cum am scris aici, intelegerea cu Romania ar putea fi semnata pana la sfarsitul anului. Catre ce sectoare/domenii vor merge banii celor 3 state donatoare, Islanda, Liechtenstein si Norvegia? In Grecia, prioritatile identificate sunt migratia si cererile de azil crescute. Mediul, societatea civila si cercetarea vor fi, de asemenea, finantate. Ungariei i-au revenit 153,3 milioane de Euro, aproape o treime din bani fiind alocati proiectelor de mediu. Sanatatea, societatea civila si grupurile vulnerabile vor primi un sprijin semnificativ. Mediul si justitia sunt prioritatile malteze. O premiera in Malta este lansarea Fondului ONG, binecunoscut la noi. Migratia si violenta domestica sunt domeniile principale din cadrul Fondului pentru care organizatiile neguvernamentale malteze vor primi finantari.
Celor 3 state donatoare le sunt dragi aceste Fonduri ONG. 10% din suma totala de 1,8 miliarde de Euro va fi rezervat acestor Fonduri. In Romania, Fondul ONG va fi cel putin dublu fata de programul de granturi anterior. O comunicare de acum doua luni a norvegienilor releva preocuparea donatorilor pentru relaxarea procedurala a Fondului ONG. Vor un program de finantare mai simplu atat pentru administratorii Fondului, cat si pentru beneficiarii de proiecte. „Urmarim mai mult rezultatele. Scopul nostru este crestem capacitatea de sustenabilitate a sectorului ONG din statele beneficiare”, a precizat Patrizia Brandellero, de la FMO, structura care asigura secretariatul EEA – Norway Grants.
Foto: Sjur Larsen, Ambasadorul Norvegiei in Grecia, si Thanos Moraitis, ministrul grec al dezvoltarii (Sursa EEA – Norway Grants)